Způsobují sociální sítě „brainrot“?

Poslední dobou se na sociálních sítích, zejména na všemi oblíbeném TikToku, objevil takový nešvar. Říká se tomu „brainrot“, neboli „hniloba mozku“ a dost možná na ní trpíme všichni. O co se ale vlastně jedná? Kdo nebo co ho způsobuje? A jedná se o skutečnou hrozbu, nebo jen o přechodný internetový fenomén?

Příklady "brainrot" obsahu

Začněme tedy tím, co to vlastně ten brainrot (někdy také brain rot) je. Jedná se o frázi, která označuje nekvalitní internetový obsah, který má obvykle velmi nízkou informační, vzdělávací i uměleckou hodnotu, je irelevantní a může mít dokonce negativní dopad na sledujícího. Typicky se tak jedná o všemožné memy, které vznikají ať už z podivných písniček, nebo jen z stále dokola opakovaných frází ve videích a jejich komentářích, jako například „rizz“, nebo „gyatt“.

Takže je to vlastně jen meme?

Ano i ne. Brainrot obsah je vskutku z většiny tvořen různými memy. Skvělým příkladem je velmi populární a dětmi oblíbený „Skibidi Toilet“, virální písnička bez sebemenší známky jakéhokoliv smyslu, která na sociálních sítích cykluje už několik měsíců. Skibidi Toilet je asi vrchol brainrotu poslední doby. Tato písnička a meme jsou velmi populární zejména v generaci Alfa, od tzv. „iPad kids“ (malými dětmi, kteří umí skvěle ovládat iPady, dřív, něž umí chodit a mluvit) až po děti školou povinné. Je velmi zábavné sledovat, jak příslušníci generace Z právě z tohoto důvodu shlížejí na aktuální děti a ťukají si na čelo, co za obsah sledují a udivují se nad tím, jak je generace Alfa je zdegenerovaná. Jenže ona ani generace Z nevyrůstala bez svého brainrotu.

MLG Meme

V letech 2012 a 2013 zažívaly masivní popularitu „MLG“ memy, kompilace všech možných náhodných věcí spojených s hlasitou hudbou a zvukovými efekty. Informační, vzdělávací, ani jinou hodnotu tu hledat nemusíme (možná tu uměleckou) a já osobně si moc dobře pamatuji, jak posedlí jsme já a moji kamarádi MLG memy byly. Ale výraz brainrot sahá až do roku 2004, kdy se na internetu začal používat, takže i přes jeho explozi popularity minulý rok, je tu s námi už 20 let.

Memy ale nejsou to jediné, co pod brainrot spadá. Obecně všechen bezvýznamný obsah na internetu se už dnes takto označuje. Na TikToku najdeme například úryvky z filmů, seriálů a YouTube videí, nebo třeba umělou inteligencí namluvené příběhy z Redditu. Ty jsou často doplněny o titulky a ve spodní části obrazovky o nejrůznější pozornost udržující záběry – ať už to jsou „gameplaye“ z mobilních her nebo nejrůznější ASMR videa. Přestože by tento obsah mohl potenciálně přinést nějakou hodnotu, jeho forma je natolik upravená na potřeby lidí, kteří kvůli rychlé době neudrží pozornost, že pro většinu lidí pod brainrot spadá také.

Brainrot se mimochodem stal sám memem, takže spousta obsahu je dnes již tvořena se záměrnými brainrot prvky.

Může brainrot být skutečnou hrozbou?

Na tuto otázku se zaměřil psychiatr Neil Jeyasingam, doktor z Australské Národní Univerzity. Ten říká, že brainrot má dvě definice – jedna z nich popisuje samotný obsah a ta druhá popisuje asociaci daného obsahu z reálným světem. Jeyasingam řekl, že o brainrot obsahu se předpokládá, že je spojen se zhoršujícím se fungováním a ztrátou inteligence. Když jste navíc opakovaně vystaveni obsahu v určité oblasti, v určitém duchu nebo v určité situaci, máte tendenci si s tím spojovat další věci.

Dr. Neil Jeyasingam

Podle Jeyasingama není brainrot ani dobrý, ani špatný. „Tento obsah si lidé užívají kvůli tomu, jak naše mozky fungují. Memy nás baví a vyvolávají v nás pozitivní emoce, tudíž dává perfektní smysl, že se nám v mozku tyto spouštěče usazují a později se nám vybavují.“ Jediný problém prý nastává, když člověk nesleduje žádný jiný obsah.

Hnije nám tedy kvůli sociálním sítím mozek?

Na tuhle otázku si asi každý musí odpovědět sám. Já osobně souhlasím s doktorem Jeyasingamem, a tudíž s názorem, že vždy záleží na tom, jaký obsah člověk konzumuje a hlavně jakým způsobem ho konzumuje.

Podle institutu Newport je však v nejhorších případech brainrot schopný způsobovat stav duševní mlhavosti, letargie, snížené pozornosti a poklesu kognitivních funkcí. Při konzumaci digitálního obsahu (ať už brainrot, nebo normálního) je tedy určitě potřeba si dávat pozor, abychom nepřekračovali svoje limity a dodržovali životní rovnováhu – to je myslím, to nejdůležitější, co si z tohoto tématu odnést.

Autor: Jonáš Mácha

Zdroje:

Prema, S. (2024, February 7). What is ‚brain rot‘? Do you have it? SBS News. https://www.sbs.com.au/news/article/what-is-brain-rot-do-you-have-it/39fexbr4u

Newport Institute Staff. (2024, January 10). Brain Rot: The impact on young adult Mental health. Newport Institute. https://www.newportinstitute.com/resources/co-occurring-disorders/brain-rot/

4 komentáře: „Způsobují sociální sítě „brainrot“?“

  1. Tento článek se snaží podat informaci o fenoménu „brainrot“ na sociálních sítích, zejména na TikToku, což je aktuální téma, které má pro mnoho lidí zájem. Brainrot je aktuálním hot topic, které opřádá mladé sociální sítě a může mít poměrně negativní účinky na kvalitu života jednotlivce. Myslím si, že čím dříve dítě začne zabředávat to takového obsahu, tím hůře se z toho bude dostávat a otázkou také je, jak moc velký negativní dopad to bude mít na jeho duševní zdraví a budoucnost. Řekla bych, že vytváření a distribuce brainrot materiálu se zvýšila a tím i zhoršila s covidem. Lidé/děti trávili veškerý svůj volný čas hlavně na TikToku, který, jak autor zmiňuje, je velkým distributorem bezvýznamného obsahu. Bude zajímavé sledovat, jak je to bude vyvíjet dále.

    Článek je zajímavý a přínosný, ale dle mého názoru lze na některých věcech více zapracovat. Článek se soustředí na jeden názor – že brainrot není ani dobrý, ani špatný. Ale přidání perspektivy odlišných názorů by mohlo obohatit diskuzi. Například, mohlo by se zvážit, že pro některé lidi může být brainrot obsah formou odreagování a zábavy. Možná by mohlo být také užitečné diskutovat o tom, jak se vyhnout nebo minimalizovat jeho negativní dopady. Toto rozšíření by mohlo zahrnovat tipy a strategie pro zdravější používání sociálních médií a internetu.

    58056098

    To se mi líbí

  2. Zajímavý článek. Nevěděl jsem, že se těmto videím říká brainrot.

    Osobně ale spíše než brainrot považuji za problém sludge: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/sludge-videa-na-tiktoku-jsou-problem-mladi-je-miluji-mohou-je-ale-poskodit-344856

    Sám jsem v dospívání sledoval MLG, YTP a podobná brainrot videa a závažnější následky to na mně snad nezanechalo – považuji to zkrátka za hloupost, u které se člověk pobaví. Sludge mi oproti tomu přijde velmi nebezpečný, protože normalizuje tříštění pozornosti i při sledování informativního či běžného zábavního obsahu, což může mít z dlouhodobého hlediska velmi negativní důsledky pro schopnost lidí soustředit se a udržet pozornost – nedokážu si představit, jak někdo, kdo vyrostl na sludge obsahu, dokáže přečíst knihu nebo akademický článek. Konkrétní účinky sice nejsou dosud vědecky potvrzeny, sám se však takovému obsahu raději vyhýbám.

    To se mi líbí

  3. Jedná se o velice zajímavé téma, vlastně jsem nad ním doteď ani takto nepřemýšlel. Sám jsem MLG na střední škole sledoval, v té době se ale jednalo o poměrně niche záležitost, ne každému to přišlo vtipné, natož zajímavé. Myslím si ale, že každá doba, každá generace má svá popkulturní specifika. Je potřeba to tak brát, jedná se o konzumní záležitost, která je chvíli populární, pak ji nahradí jiná. V tomto případě, jak upozorňuje kolega Navrátil, jsou to sludge videa. Konzumace více video obsahu najednou je problematická z hlediska náročnosti na pozornost a nejspíš bude mít své důsledky na lidský mozek. Obávám se ale, že jde o trend současné společnosti, kdy sludge videa reflektují důraz na multitasking, tedy věnování se více činnostem současně. Ruku na srdce – kdo z nás třeba při sledování televize nebo poslechu podcastu zároveň hledí do mobilu nebo počítače? Kontrolujeme sociální sítě, pracujeme, televize a podcast pak slouží jen jako kulisa. Je snadné obviňovat sociální sítě, v tomto případě TikTok, z toho, že drancují naše mozky. Ale kde je poptávka, je i nabídka. A obávám se, že to, jak je současná společnost zaměřena na výkon, vůbec nepomáhá s těmito trendy bojovat.

    To se mi líbí

  4. Brainrot jsem vskutku neznala. Děkuji za doplnění vědomostní mezery internetového prostředí. Sama se snažím vyhýbat konzumaci nahodilých videí, které mi algoritmus vyplivne. Když to tak čtu, tak je mi líto, že žijeme v době, kdy děti přichází o své dětství sledováním irelevantního obsahu na internetu. Nechci být pokrytecká, i já jako dítě jsem se dívala na televizi na pohádky s nijak zvlášť obohacujícím obsahem. Ať už je brainrot skutečnou hrozbou nebo ne, rodiče by měli mít větší dohled nad tím co a především jak dlouho jejich dětí tráví v prostředí internetu. Myslím, že to platí všeobecně.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít