Muži, kteří nenávidí ženy – Pohled na komunitu incelů

V časopise New Media & Society byl v roce 2023 zveřejněn článek s názvem „Men who hate women: The misogyny of involuntarily celibate men“, jehož autoři jsou Michael Halpin, Norann Richard, Kayla Preston, Meghan Gosse a Finlay Maguire. Tento článek poskytuje analýzu misogynii v komunitě nedobrovolných celibátních mužů známých jako „incelové“ pomocí sběru dat a teorií sociálních věd. Autoři analyzovali celkem 3 686 110 komentářů na populárním diskusním fóru Incel.is během období 42 měsíců. V době sběru dat (15. dubna 2021) mělo fórum celkem 13 700 registrovaných uživatelů.

Analýza ukázala, že téměř všichni aktivní účastníci fóra používali misogynní výrazy. Celkem bylo zaznamenáno téměř milion použití misogynních výrazů, což je 2,4krát více než u neutrálních výrazů pro ženy. Autoři také zjistili, že frekvence používání misogynních výrazů se s četností příspěvků neměnila, což naznačuje, že členové komunity se misogyními nestávají během času, ale přicházejí s těmito postoji již do komunity.

Autoři kladou několik otázek, včetně toho, jak může být misogynie incelů současně rasistická a racializována, do jaké míry se incelové podílejí na hegemonické maskulinitě, jak mluví o různých skupinách žen a jak používají mysoginní výrazy ve srovnání s neutrálními výrazy. Dle příslušných otázek je článek následně rozdělen do několika částí.

První výzkumná otázka se zabývá tím, zdali u uživatelů dochází ke spojení misogynie a rasismu. Autoři zdůrazňují, že misogynie často neexistuje izolovaně, ale je často provázána s dalšími formami útlaku, jako je rasismus. Z celkového počtu analyzovaných komentářů se rasistická misogynie objevila u 33 000 komentářů. Uživatelé zde používají různá označení pro ženy dle příslušné národnosti či barvy pleti. Pro lepší znázornění jsem se rozhodl uvést anglické názvy. Incelové na fóru používají slova jako „noodlewhore“, „currywhore“ nebo „big black vagina“ jakožto označení pro ženy různých národností. Tento výzkum naznačuje, že incelové jsou nejen rasisticky, ale také sexisticky motivovaní, jelikož používání termínů jako „big black vagina“ nebo „noodle whores“ představuje nejen rasistickou diskriminaci, ale také sexualizace a dehumanizaci těchto žen. Rasistická misogynie byla identifikována v 8,7 % příspěvků během sledovaného období, přičemž 30 % uživatelů použilo tyto termíny alespoň jednou.

Druhá výzkumná otázka se zaměřuje na to, zda se incelové podílejí na hegemonické maskulinitě. Autoři původně předpokládali, že incelové budou propagovat hegemonickou maskulinitu prostřednictvím ponižování a devalvace žen. Avšak jejich zjištění naznačuje, že incelové spíše adoptují hybridní přístup. Tedy, že se zároveň vnímají jako oběti, což jim umožňuje ospravedlňovat svou misogynii, a zároveň praktikují hegemonickou maskulinitu tím, že ponižují ženy.

Poslední výzkumná otázka směřovala k samotnému rozdělení misogyních označení žen a počtu, ve kterém jsou tyto slova používána v kontrastu s neutrálním slovem, jako je například žena. Autoři pro svoji analýzu vytvořili seznam sledovaných kategorií. Prvním sledovanou kategorií je „foid“. Do této kategorie autoři zahrnuli slova jako je „bitch“ „cunt“ a jiné podobné vulgarismy. Nejsou zde zahrnuty jakákoliv označení, která by měla rasistický kontext jako například „currywhores“. Z celkového počtu zanalyzovaných komentářů, se kategorie „foid“ objevila celkem 254 962. Další sledovanou kategorií je „Becky“ a „Stacy“. Toto označení je pro bílé ženy, a tudíž je autoři nezapočetly do kategorie rasistické misogynie. Nejedná se o pozitivní označení, jelikož oba tyto termíny mají negativní konotace. „Stacy“ je chápána jako namyšlená a náročná, zatímco „Becky“ má nízké sebevědomí a je manipulovatelná. Incelové tyto slova na fóru použili celkem 41 047. Kategorie „girl“ nebo „female“ se může zdát nejprve jako neutrální, ale v této kategorií tyto slova byla vždy použita jako misogynní mikro agrese. Tato kategorie autorům poukázala, že incelové se současné podílí na benevolentním sexismu či nepřátelském sexismu. Benevolentní sexismus (přirovnání dospělé ženy k dítěti apod.) je primárně vyhrazen bílým ženám a na druhé straně je na ženy jiné barvy pleti pohlíženo pouze jako na sexuální komoditu. Výsledky také ukazují, že incelové více používají nepřátelský sexismus (např. „all girls should die“), kterého bylo o 26 % více než toho benevolentního.

Jako poslední sledovanou kategorií jsou neutrální výrazy pro ženy. Zde autoři zmiňují, že ač se jedná o neutrální či nemisogynní označení pro ženy, je nutné provést hlubší analýzu komentářů a jejich kontextu využití slova. Tato analýza podcenila, do jaké míry jsou incelové misogynní. Neutrální vyraz byl z celkového počtu nalezen v 402 045 příspěvcích. Toto číslo poukazuje na to, že mysogynistické výrazy jsou o 2.4krát častější než ty neutrální či nemisogynní.

Článek poukazuje na rostoucí komunitu zhrzených můžu, kteří naopak aby čelili svým nejistotám, tak se v nich společně utvrzují. Navíc tomuto zvláštnímu trendu napomáhá nárůst internetových celebrit jako je například Andrew Tate, který svým misogynistickým přístupem bombarduje mladé muže na sociálních sítích. Nemůže být tedy překvapením, že vznikají diskuzní fóra jako je Incel.is, u kterých se misogynní příspěvky objevují 2.4krát častěji než neutrální. Z celkového počtu příspěvků ve sledovaném období se v 82.3 % objevil misogynní termín a v 81.2 % se objevil historicky. Musím se tedy ptát, is chivalry dead?

Zdroje:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/14614448231176777#table1-14614448231176777

https://incels.is

https://www.theguardian.com/technology/2022/aug/06/andrew-tate-violent-misogynistic-world-of-tiktok-new-star

5 komentářů: „Muži, kteří nenávidí ženy – Pohled na komunitu incelů“

  1. Závěry, uvedené ve studii incel fór, které tento článek shrnuje, pro mne nejsou žádným překvapením. V rámci tohoto hnutí jsou sdružování muži všech etnicit, ras i náboženských vyznání. Společnou mají jedinou věc – hlubokou zhrzenost kvůli absenci náklonosti od žen, o které by měli zájem. Tento pocit odmítnutí, kvůli kterému vznikla i zkratka incel (involuntary celibate – nedobrovolný celibát), je nakonec vede k tomu, že nenávidí všechny ženy. Tuto nenávist pak incelové přenášejí také na muže, kteří mají u atraktivních žen úspěch. Tyto muže nazývají Chads a tyto atraktivní ženy Stacys (jak zaznělo v článku.) Podstatou smýšlení incelů je přesvědčení, že jsou kvalitními muži, ale společnost jejich kvalitu nevidí, neustále je odmítá, ačkoli oni si myslí, že mají na romantické a sexuální zážitky s ženami nárok. Z té frustrace právě ona zmiňovaná nenávist pochází. Fenomén je to velmi závažný, protože v posledních 10 letech došlo v USA a Kanadě k několika teroristickým útokům, které byly podobnými nenávistnými myšlenkami, které se na těchto fórech šíří, podníceny.

    To se mi líbí

  2. Článek je srozumitelně a čtivě napsán. Pro ženy, myslím, velmi zajímavé (nepřekvapující) zjištění. Vlastně přemýšlím, jak více toto okomentovat. Je překvapující, že podobné platformy jako je tato vůbec ještě v dnešní enormně hyperkorektní době mohou existovat. Web defacto sdružuje muže se stejným zájmem (pokud to tak můžeme nazvat). Nicméně tento prostor, kde se mohou vymluvit ze své stereotypně chápané maskulinity, je nejen toxický pro ně, ale především pro ženy, které pak tyto příspěvky mohou číst. Řekla bych až osobně zdravující. Osobně si nemyslím, že by tyto platformy měly vůbec existovat, podporuji jakékoliv sdružovací platformy, nicméně platformy, které jsou vytvořeny pouze za cílem určitého nenávistného, ubližujícího a toxického prostředí mohou nálady ve společnosti především zhoršit. Kvůli jednotlivým podporovatelům na této platformě může docházek i k fyzickým útokům, jak již psal kolega výše, viz. teroristické útoky v Kanadě či Švédsku. Proto se domnívám, že by si tito muži měli najít jiné aktivity, než psát na internetový blog.

    To se mi líbí

  3. Děkuji za zajímavý a čtivě zpracovaný článek! Myslím si, že článek poskytuje důležitý pohled na problematiku incelů a jejich misogynních postojů. Je důležité porozumět příčinám a mechanismům, které formují tuto komunitu a vedou k šíření nenávisti vůči ženám a dalším skupinám. Přijde mi, že v poslední době, ačkoliv jsme už ve 21. století (které se občas vyznačuje svou hyperkorektností, jak zmiňuje kolegyně výše), se tato problematika začala dostávat výrazně napovrch (možná s covidem? kdy každý byl doma a měl čas dělat různé věci). Své velké „zásluhy“ na tom má v článku již zmíněný, nechvalně známý influencer Andrew Tate, který k takovému chování nabádal a ovlivnil několik tisíc mladých mužů. Ve výsledku si vybudoval kult osobnosti, dá se říct. Je to až děsivé, jak jeden zhrzený člověk plný nenávisti dokáže zmanipulovat tolik lidí (mužů) a jaké následky to může mít (od slovního napadání až po vraždy žen). Přitom sám Tate je stíhán za různé trestné činnosti, ve kterých ho jeho „fanoušci“ ještě podporují. Myslím si, že tohle téma by mělo být více medializováno a měla by mu být věnovaná větší vážnost.

    To se mi líbí

  4. To, že autoři příspěvků na platformě nesoucí název Incel.is, používají misogynní výrazy, bylo asi očekávané.

    Dovolím si trošku matematiky: Autoři celkem analyzovali 3 676 110 komentářů, téměř všechny (přesné číslo neznáme?) vykazovaly misogynní znaky. Rasismus se objevil v 33 000 z nich. To je necelých 9 %. Je to určitě správné číslo? Pokud ano, znamenalo by to, že rasistická misogynie je spíše okrajovým jevem v rámci dané komunity.

    Nicméně děkuji za konkrétní ukázky. O pojmech Stacy a Becky jsem doposud neslyšela ani na českých incel fórech. Bude zajímavé sledovat, jak rychle přejmou trendy svých zahraničních spoluincelů.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít