Všichni přestaňte s tím, co děláte, a buďte Real: Živá síťová veřejnost a autenticita na BeRealu

Na telefonu se objeví “Time to BeReal” a máte dvě minuty na to, vyfotit svůj BeReal. Máte být sporadičtí a autentičtí. Nepoužíváte efekty. Snažíte se o přirozené a “nenastrojené” fotky. Stejně jako vaši BeReal přátelé.

Zdroj: https://bereal.com/images/logos/bereal-twitter.png

Článek „Everyone Stop What You’re Doing and BeReal: Live Networked Publics and Authenticity on BeReal“ od autorky Zari A. Taylor kriticky analyzuje sociální médium BeReal. Zari se zajímá především o kritická kulturní studia, média a technologie.

BeReal si do června roku 2022 stáhlo 27,9 milionu uživatelů. V srpnu téhož roku dosahoval počet měsíčně aktivních uživatelů 73,5 milionu. Po prudkém počátečním boomu kleslo číslo měsíčně aktivních uživatelů na 33,3 za březen roku 2023. 

Na displeji telefonu se objeví upozornění “Time to BeReal” a uživatel má dvě minuty na to, aby bylo zachyceno, co právě dělá. Fotíte (se) jak přední, tak zadním fotoaparátem v telefonu. Po vyfocení se příspěvek zobrazí ve vašem kanálu příspěvků. Ostatní vaši “BeReal přátelé” dělají to samé. Pokud nevyfotíte svůj BeReal, neuvidíte ani příspěvky svých přátel.

Většina sociálních platforem se snaží klást důraz na autenticitu. BeReal se snaží uživatelům vštípit autenticitu jako hodnotu a ideál. Autor k rozboru autenticity využívá metodu průchodu, která se snaží systematicky analyzovat, jak technologické mechanismy aplikace řídí chování uživatelů. Autor zkoumá, jak se “prostřední očekávaného používání” snaží uživatelům vštípit právě onu autenticitu jako hodnotu a ideál. Jako rámec používá síťovou veřejnost, kde se snaží pochopit to, jak jak BeReal organizuje pozornost a jednání prostřednictvím síťových technologií, které vytvářejí zprostředkovaný prostor, tak kolekci lidí. Na základě této analýzy autor rozvíjí koncept živé zasíťované veřejnosti, aby charakterizoval schopnost aplikace koordinovat mezilidské a globální vazby v rámci specifického času.

Pojem živé zasíťované veřejnosti používá proto, že všichni uživatelé aplikace by měly koexistovat současně, v rámci určitých časových struktur. Dále spojuje tento pojem  s konceptem autenticity právě v designu této aplikace a tvrdí, že ona opravdovost je podmíněna právě možnostmi této aplikace.  Funkce BeRealu usměrňují chování tak, aby byla podpořena sporadická autenticita. Studie se ptá na to, jak BeReal konceptualizuje sebe sama jako autentickou prostřednictvím architektury aplikace. Tato studie netvrdí, že BeReal narušuje způsob časovosti na jiných platformách sociálních médií, ale využívá časovost k odlišení sociotechnické konstrukce autenticity jinde, aby nalákala uživatele. 

Koncept živosti (liveness concept) je podmíněn předpokladem, že média nabízejí věrnou reprezentaci sociální reality. Příkladem může být živé vysílání v televizi, kde je zachycen aktuální čas i prostor. Kontrastem může být film, který má zamrzlou  povahu. Živost nám pomáhá pochopit, jak se prostřednictvím zapojení do různých forem mediální technologie vytváří pocit společenství. Koncept živosti nám pomáhá pochopit, jak se prostřednictvím zapojení do různých forem mediální technologie vytváří pocit společenství. Podobně jako Facebook i BeReal organizuje čas sociálních médií specifickými způsoby, aby byla usměrněna pozornost a jednání uživatelů.

Autenticita na sociálních médiích. S. B. Weiser považuje 21. století za věk, který touží po autenticitě, naříká nad neautenticitou a je ovládán povrchností. Média se postupně stávají více komerčnějšmi, a tak se tvůrci obsahu snaží stále o větší autenticitu. BeReal  tvrdí, že nabízí uživatelům “skutečnější svět” a autentičtější verzi života. BeReal vstupuje tedy do “boje” s jinými sociálními sítěmi, kde jsme jako uživatelé zvyklí na upravené, krásné a neautentické fotky.

Zdroj: https://help.bereal.com/hc/en-us/articles/15416869159197–Time-to-BeReal-Notification

Metoda výzkumu
Autor ke svému výzkumu využil metodu průchodu. Metoda průchodu se zaměřuje na identifikaci prostředí aplikace. Zahrnuje vizi, provozní model a správu. Výzkumník se zabývá charakteristikami aplikace a analyzuje, jak tyto prvky ovlivňují interakce uživatelů. Výzkum byl prováděn již při registraci a následně při každodenním užívání aplikace. Data byla shromažďována pomocí snímků obrazovek a poznámek. 

Registrační proces
Tak jako v každé aplikace, i zde je uživatel vyzván k vyplnění data narození, jména a telefonního čísla (slouží především pro synchronizaci kontaktů), načež je uživatel vyzván k navázání přátelství. Funguje zde i doporučování přátel (tedy: “možná znáte”). Profil jde později upravit a jsou v něm vidět “vzpomínky”. Po registraci uživatel vidí BeRealy svých přátel. Nicméně tyto příspěvky jsou rozmazané, dokud uživatel nesdílí svůj vlastní příspěvek. 

Každodenní užívání
Jak bylo již řečeno výše, každý den přijde notifikace “Time To BeReal” a vy jako uživatel máte 2 minuty na to vyfotit svůj příspěvek. Po zachycení se vrátíte na zeď, kde lze vidět příspěvky ostatních přátel. Interakce probíhají pomocí “realmojis”, kde je emotikon a zároveň i vaše fotografie. Uživatel může navštívit kanál “Discovery”, kde jsou zobrazeny příspěvky uživatelů z celého světa.

Funkce: smazání příspěvku
Autor během pozorování smazal jeden svůj příspěvek (což je dovoleno pouze jednou denně a uživatel je při smazání dotázán na důvod) a po smazání uživatel nevidí příspěvky ostatních, dokud nevytvoří nový. 

BeReal Komunita
BeReal vyzývá uživatele k propojení se svými přáteli, který už BeReal mají, ale i s těmi, kteří ho nemají – uživatel jim může poslat pozvánku. Profily slouží pro sebeprezentaci, komentáře a “realmojis” umožňují interakce, aktualizace založené na streamu slouží jako přehled o ostatních uživatelích. Tyto funkce a architektura podporuje, strukturuje a transformuje živou síťovou společnost BeRealu.

Zpoždění
Zpoždění s razítkem (time-stamped tardiness) je klíčovým prvkem BeRealu. Uživatelé jsou vyzvání k vytvoření BeRealu ve stejný čas. Pozdní příspěvky jsou označeny jako “late”. Ostatní uživatelé vidí, o jakou dobu později uživatel svůj “late BeReal” zveřejnil. Zároveň, pokud někdo ze seznamu vašich přátel zveřejní příspěvek později, přijde vám upozornění, což lze chápat jako trest pro něho, že ho vytvořil později.

BeReal jako živá propojená společnost
Platforma kombinuje propojení veřejnosti s důrazem na včasnost, což přispívá k vytvoření konceptu živé propojené veřejnosti. Oproti jiným sociálním médiím BeReal umožňuje sdílet okamžiky života v reálném čase. BeReal strukturuje veřejnost podle určitého časového režimu, což je podporuje aktivní účast a pocit sdílení bezprostřední reality. Uživatelé BeRealu se odlišují od uživatelů ostatních platforem právě tím, že organizují čas tak, aby poskytli autentičnost. 

Zprostředkování vize autenticity
Platforma zdůrazňuje autenticitu a opravdovost prostřednictvím funkcí a designu. Uživatelé jsou platformou vyzváni k tomu, aby sdíleli svůj skutečný život bez úprav, což je podpořeno načasováním a nemožností vytvořit v tak krátkém čase “dokonalý” snímek. V sekci “vzpomínky” uživatelé vidí své staré BeRealy, což zdůrazňuje právě onen reálný prožitek.

Branding “sporadické autenticity”
Jak bylo řečeno již několikrát, a jak vyplývá z názvu aplikace, BeReal klade důraz na autenticitu a opravdovost. Aplikace slibuje uživatelům odhalení skutečného života jejich přátel, který jinde viditelný není. Tato snaha o autenticitu je reakcí na vnímanou neautenticitu na jiných platformách a tvoří součást reaktivní dynamiky autenticity. BeReal přináší tzv. “sporadickou autenticitu”, která je spojena s časovým režimem a živou síťovou společností. Podobné prvky autenticity se objevují i na Instagramu nebo TikToku, což ukazuje, že byly BeRealem inspirovány. Dlouhodobý úspěch sporadické autenticity BeRealu zůstává nejistý, zejména v konkurenčním prostředí sociálních médií.

Shrnutí
BeReal konstruuje určitý typ online společenskosti, který zahrnuje specifické prvky a funkce aplikace jako jsou přední a zadní kamera či  upozornění na zpoždění. Uživatelé jsou povzbuzování k vytvoření příspěvku v určitém čase, pokud to nesplní, jsou penalizováni. Tato forma společenskosti odpovídá marketingovým tvrzením společnosti BeReal, že poskytuje autentický zážitek bez úprav či filtrů.

Pořad Saturday Night Live předznamenal úpadek této aplikace. Reklama parodovala reklamu na tuto aplikaci a vyzvala diváky, aby si aplikaci stáhli, “než přestane být zábavná”. Od uvedení aplikace a počátečním boomu začal počet uživatelů klesat. BeReal se snaží držet krok a přidávat nové funkce, jako je možnost zveřejňovat příspěvky vícekrát denně nebo přidal kanál pro celebrity. Nicméně přísná verze autenticity a specifická organizace funkcí BeReal předznamenává úpadek jeho popularity. BeReal vsadil na sporadickou angažovanost a živost jako novou verzi autentického já, ale jeho úspěch mohl být pouze krátkodobý.

Zdroj: https://doi.org/10.1177/20563051231216959

Autor: 69230415

20 komentářů: „Všichni přestaňte s tím, co děláte, a buďte Real: Živá síťová veřejnost a autenticita na BeRealu“

  1. Děkuji autorovi/ autorce za zajímavý článek. Jelikož sama BeReal nemám a nikdy jsem ho stažený neměla, ocenila jsem jasné vysvětlení, jak tato aplikace vlastně funguje a všechny její funkce. Chápu snahu BeRealu o vytvoření aplikace, která je postavena na autenticitě a poskytuje uživatelům možnost nahlédnout do skutečného života nejen jejich přátel. Čísla uživatelů ukazují, že lidé byli nápadem aplikace, která cílí na autenticitu zpočátku nadšení, avšak zájem o ni postupem času viditelně klesá. Myšlenka živé propojené společnosti je určitě hezká, ale sama teď přemýšlím nad tím, zda by mě vlastně zajímalo, co všichni moji přátelé v tu danou dobu dělají a jak u toho vypadají. A koneckonců každý se raději podívá na pěknou fotku, než na fotku pořízenou ve spěchu x)

    To se mi líbí

  2. Děkuju za zajímavé představení jedné z novějších sociálních sítí. Při čtení a přemýšlení o BeReal však úplně nevím, jestli je její funkce v dlouhodobém časovém měřítku udržitelná, jelikož autenticita, kterou se snaží povzbuzovat může být zároveň hrozbou. Přiznám se, že následující výrok nemám nějak vědecky podložený, ale myslím si, že sociální sítě jako Facebook a Instagram mají tolik uživatelů právě kvůli tomu, že se lze autenticitě vyhnout a udělat ze sebe “někoho jiného”. 

    Dokonce se i zamýšlím nad tím, zda myšlenka, na které BeReal stojí nemůže ve finále autenticitu ještě více podkopávat – uživatelé ze sebe (i přes časové omezení) mohou dělat “někoho jiného”, ale narozdíl od zmíněného Facebooku či Instagramu nikdo nebude pravost  zpochybňovat. Zároveň je i podle klesající popularity BeRealu vidět, že sami uživatelé o autenticitu moc nestojí.

    To se mi líbí

  3. Jakožto každodenní uživatel BeRealu jsem si článek rád přečetl. Nutno zmínit, že tato aplikace nemá jiný účel než zábavu. Jednoduše zachycené momenty mají být většinou vtipné a ukazovat člověka v reálném světle. S aplikací si každý užije spoustu zábavy, pokud je v propojení s blízkými přáteli. Osobně mám tuto aplikaci přes rok a musím zmínit, že mě zatím nudit nepřestala, avšak z dlouhodobého hlediska to není forma mediální komunikace, kterou by měl člověk využívat po několik let. Proto se přikláním k variantě, že BeReal není udržitelný do příštích několika let. Uvidíme, zda nepřijdou vývojáři s novinkou pro tuto platformu, která by ji opět uživatelsky „nakopla“. Na druhou stranu musíme vnímat, že BeReal je formát, který je jedinečný. Do jisté míry i poslání, které chce šířit, je odvážné a motivující ke zlepšení upřímnosti na sociálních sítích. Už jen z tohoto důvodu a faktu, že lidé, kteří fotí na BeReal (z mé vlastní zkušenosti), neberou příspěvek ani sebe na něm tak vážně a spíše se stylizují do zábavných příspěvků.

    Moc děkuji za zajímavý článek, který tuto aplikaci hezky shrnuje.

    56245452

    To se mi líbí

  4. Děkuji za zajímavý článek. Sama aplikaci BeReal nevyužívám, ale mám přátele, kteří ji mají. Stejný trend úpadku používání vidím i u svým přátel. Dle mého názoru je problém aplikace v tom, že nutí uživatele být neustále ve střehu, aby když přijde upozornění, mohli fotku během 2 minut pořídit. Lidé, kteří jsou přes den pracovně vytížení a nejsou stále přilepeni k mobilnímu telefonu pak mohou být často „trestáni“ za zpožděnou autentickou fotku. Otázkou pak zůstává, kdo by chtěl být dobrovolně penalizován za to, že se v určitou chvíli nevyfotil. Když se někdo rozhodne, že chce být na sociálních sítích autentický nepotřebuje k tomu speciální síť. Nicméně autor článku hezky shrnul na jakém principu BeReal funguje a co bylo vlastně jeho cílem. Kladně na této aplikaci hodnotím snahu o odbourání umělé dokonalosti, kterou často můžeme vidět na jiných sociálních sítích typu Instagram.

    To se mi líbí

  5. Děkuji za zajímavý článek o přesném fungování aplikace BeReal, kterou jsem sice sama zatím nepoužívala, ale vloni jsem zaznamenala její značnou popularitu. Je ale fakt, že nyní už BeReal nikoho (alespoň ve svém okolí) používat nevidím. Což je pochopitelné vzhledem k tomu, co všechno aplikace „nutí“ uživatele dělat. Oceňuji nápad s přínosem větší autenticity, nemusí ale být vždy žádoucí pořizovat snímky zrovna ve chvíli, kdy BeReal určí, a v opačném případě čelit penalizaci. Některé momenty sdílet nechceme a zároveň ani náhodné vybrání času opravdovost zaručit nemusí. Může být zábavné pořizovat snímky jen s malým okruhem přátel „pro legraci“ podobně jako kdysi na Snapchatu, k tomu ale můžeme využít i stories pro vybrané sledující na Instagramu. BeReal tedy v tomto ohledu nepřináší až tolik nového a zřejmě i to může být důvodem jejího úpadku.

    To se mi líbí

  6. Aplikaci Be Real jsem aktivně využíval v roce 2023 po dobu přibližně tří měsíců. Z počátku mě přilákal právě koncept autenticity, ze zvědavosti jsem sledoval, jaké příspěvky lidé postují, pokud jsou donuceni je přidat v přesně vymezeném čase. Postupně se mi ale koncept přestal líbit. Existuje přece mnoho situací, ve kterých žádné příspěvky přidávat nechcete, ale přesto se kvůli konceptu aplikace, která vás, jak se píše ve studii, penalizuje za pozdní příspěvky, cítíte zavázáni něco přidat. Patřím tedy k oněm několika milionům uživatelům, kteří aplikaci krátce v roce 2023 vyzkoušeli, a by ji pak zase s klidem smazali, protože novost se jim již okoukala a rozhodli se, že nechtějí v tomto způsobu sebeprezentace dále pokračovat. Aplikace BeReal dle mého soudu s postupem času skončí jako kuriozita, masového úspěchu, kterým by byl počet uživatelů přesahující 100 milionů, již ale nedosáhne a potká ji osud podobný platformě ClubHouse, která fungovala na principu autenticity se zvukovými diskuzemi konanými v reálném čase. Tato podmínka padla v listopadu 2021, čímž aplikace přestala být zajímavou. Pokud pod tlakem klesajícího počtu uživatelů opustí BeReal princip autenticity příspěvků, postovaných v určitém čase, stane se jí to samé.

    To se mi líbí

  7. Článek mě zaujal zejména pro to, že sama jsem uživatelem této aplikace. Co se týče předpovězeného úpadku, který ve článku zazněl, musím s ním souhlasit. Je pravda, že to pozoruji i u svých přátel, které na BeReal mám. Postupně přestává být část z nich na této síti aktivní. Důvodem je z velké části to, že pro ně aplikace jako taková ztratila smysl. To může být pro tuto aplikaci nezvratnou cestou k totálnímu úpadku, protože tato aplikace bez přátel nedává absolutně žádný smysl narozdíl od jiných, kde lze sledovat tzv. influencery či jiné známé osobnosti.

    To se mi líbí

  8. Článek poměrně detailně popisuje, jak celá platforma BeReal. funguje. Sama jsem tuto platformu nikdy nepoužívala ani se k jejímu používám nechystám. Ač naprosto chápu její primární myšlenku být alespoň na chvíli real v prostoru všech sociálních sítí, kde to bohužel až tak real není. Nicméně co považuji u této aplikace za problematické je její upozorňovací systém, kdy máte a nemáte být real. Určité uvázání si uživatele vždy něco postovat, ač k tomu není třeba zrovna ani chuť ani možnost. Je to takové vynucené fungování na této platformě. Osobně bych více upřednostnila libovolné pracování s touto aplikací, ale bez možnosti filtrů, úprav apod. Upřímně bych tuto aplikaci ze seznamu sociálních sítí vymazala. Přijde mi zbytečná a na trhu přebývající.

    To se mi líbí

  9. Děkuji autorovi za moc pěkné shrnutí funkcí aplikace. Sama jsem BeRealu nikdy nepropadla a nejspíš to ani neplánuji z toho důvodu, že v tom nevidím smysl. Na druhou stranu považuji samozřejmě za důležitou jakoukoliv snahu o autenticitu. Bohužel si ale nejsem jistá, jak moc dobře to vlastně funguje. Mnoho mých přátel BeReal má a téměř pokaždé, když přijde upozornění k vyfocení autentického snímku se stane jedna a ta samá věc. V ten moment vždy dotyčný nebo dotyčná zavelí ať si stoupneme tam a tam nebo ať uděláme to a to, aby jsme na fotce jen tak neseděli. V ten moment mi tedy celá myšlenka BeRealu přijde zbytečná, jelikož mám pocit, že každý uživatel se stejně bude snažit vyfotit něco, za co se nebude muset podle něj stydět. Dále pokud má někdo opravdu chuť postovat autentické fotky, může to udělat na jakékoli jiné sociální síti. BeReal z mého pohledu tedy docela postrádá smysl, ale i přes to ocenuji snahu jeho vývojářů o autenticitu. 

    35489175

    To se mi líbí

  10. Základní myšlenka BeRealu, která spočívá v tzv. sporadické autenticitě, byla zprvu vnímána jako osvěžující oproti „klasickým“ platformám, kde je každý příspěvek mnohokrát upraven a nastavuje nereálné normy. Podstatou BeRealu je sdílení okamžiků ze svého reálného života v reálném čase, což vede k vytváření tlaku na uživatele této aplikace, aby neustále dokumentovali svůj život a sdíleli ho online. Omezená doba na sdílení příspěvků a penalizace za opožděné sdílení může pro jisté uživatele představovat stresující a úzkostné prostředí. Sice tato platforma může vést k autentičtějším interakcím, ale je důležité, aby se její uživatelé necítili tlačeni do co nejčastějšího sdílení.

    To se mi líbí

  11. Autor článku velice trefně a zároveň detailně popisuje, jak funguje celá platforma BeReal. Musím se přiznat, že s touto aplikací nemám vůbec žádné zkušenosti, takže už z podstaty věci se pro mě jednalo o velice zajímavé čtení. Snažil jsem se pochopit smysl BeReal, který zřejmě spočívá v pocitu být alespoň na moment v prostoru všech sociálních sítí, nicméně jedná se prostor, kde je zrovna pojem realita poměrně pomíjivý. Na základě přečtení textu vnímám jako velký problém platformy její upozorňovací systém, který mi přijde trochu postavený na hlavu. Nutit uživatele být v daný moment aktivní a za každou cenu něco postovat, ačkoliv na to třeba není vůbec vhodná chvíle, tomu upřímně příliš nerozumím a působí to na mě podivným dojmem. Něco v tom smyslu, že autorům aplikace jde o „násilné“ udržení uživatelů na své platformě. Myšlenka aplikace není vůbec špatná a rozhodně by tomu mohla pomoct větší volnost a flexibilita pro dané uživatele. Každopádně se jedná o aplikaci, kterou bych si dobrovolně rozhodně nepořídil. To ovšem nemění nic na tom, že autor dal dohromady zajímavý a přitažlivý text.

    To se mi líbí

  12. Díky za tohle téma! BeReal je rozhodně zajímavý koncept, který získal velkou popularitu. Je příjemné vidět, že se lidé nebojí být reální v době, kdy je velká část sociálních sítí falešná, umělá nebo přikrašlovaná. Myslím si však, že BeReal nikdy nedosáhne takové popularity, jako Instagram nebo Facebook, naopak s největší pravděpodobností bude jednou z těch aplikací, na kterou lidé časem zapomenou, což je obrovská škoda, protože je kouskem reálného světa v umělém světě sociálních sítí.

    To se mi líbí

  13. Děkuji za skvělý článek o platformě BeReal. V rámci sociálních sítí jsem prakticky outsider. Aktivní jsem pouze na Instagramu a Facebook používám jen z důvodu mojí profese. Článek mi poskytl základní vhled do problematiky této sociální sítě a z mého pohledu se jedná o příklad toho, že se sítě vyvíjí a požadavek na realitu a autenticitu stoupá. Osobně mě zaskočilo a vadí mi to, že jsou lidé tlačeni do toho „být real“ jen proto, aby mohli vidět příběhy svých přátel. Zároveň udělování „trestů“ za pozdní příspěvky mi přijde zvláštní. Nedokážu si představit, že bych dobrovolně užívala sociální síť, která mě „trestá“ za to, že třeba „prostě nemám čas“. Koncept je to jistě zajímavý ale jeho provedení mi upřímně přijde trošku děsivé. Moc děkuji autorovi za podaný přehled. Založení účtu na BeReal jsem zvažovala, ale už tomu tak není – přeci jen si autenticitu nechám pro přátele do real světa, aniž bychom byli penalizováni za případná zpoždění.

    Autor: 78287815

    To se mi líbí

  14. Děkuji za hezky zpracovaný blog. BeReal na mě vždy působila vždy jako trošku nestandartní sociální sít. Není nutné na ní trávit spoustu času, defacto pouze jednou denně, nejsou tu žádná reelska, takže žádný Doomscrolling a zachycuje momenty tak jak ve skutečnosti jsou. Ač má poměrně dost pozitiv, tak chápu její úpadek. Je zvláštní, že ještě nebyla přidaná funkcionalita postovat víckrát denně. Osobně jsem aplikaci chvíli využíval, ale takový dojem, že notifikace mi přišla vždy v ten nejhorší moment anebo po tom, co se stalo něco zajímavého.

    To se mi líbí

    1. Moc děkuji za komentář. 🙂 Ráda bych k tomu dodala (jsem aktivní uživatelkou zhruba rok), tak již nějakou dobu je aktivní funkce více BeRealu denně – aktuálně jsou to 3 BeRealy na den, pokud postnu první BeReal včas. Nově (zhruba 3 týdny) je přidána i funkce „ruleta“, kdy i když jsem late, vybere mi to náhodnou fotku z galarie a spustí se přední fotoaparát. Upřímně tuto funkci jsem zkoušela jenom jednou, tak přesně nevím, jak moc staré fotky z galerie to vybírá. Nicméně, člověk musí udělit další souhlas aplikaci, což já osobně ráda nemám… V současný chvíli mohu postovat až 4x denně. 🙂

      To se mi líbí

  15. Jelikož sama nejsem uživatelkou BeReal, děkuji autorce za článek a za uvedení do problematiky této sociální sítě. Sdílet život tady a teď? Digitální média se postupně stávají čím dál tím více komerční, a tak se tvůrci jejich obsahu snaží stále o větší autenticitu. Autoři platformy BeReal tvrdí, že nabízí uživatelům „skutečnější svět“ a „skutečnější“ verzi jejich života, ve srovnání s jinými sociálními sítěmi, u kterých jsme jako uživatelé zvyklí na upravené, přikrášlené a neautentické fotky.

    Je opravdu tak důležité sdílet každých pár minut autentické momenty z našeho života? Pokud budeme bez rozmyslu sdílet jakýkoliv obsah, jak předejdeme šíření nevhodného nebo nebezpečného obsahu? Bezpečnost a ochrana soukromí by měly být stále na prvním místě.

    Nemyslím si, že je potřeba vytvářet stále nové sociální sítě proto, abychom „byli autentičtí“. „Bereal“ přece můžeme být každý z nás na všech sociálních sítích.

    Lucie Konečná

    To se mi líbí

  16. Děkuji za článek o velmi aktuální aplikaci. Sama jsem BeReal používala před dvěma roky, když jsem byla na Erasmu, a v tu dobu mi to přišlo jako skvělý způsob jak zůstat s přáteli ve spojení, a jedinečný nápad o sdílení autentičnosti momentu. Po několika měsících užívání mě však aplikace omrzela. Možná to bylo právě penalizováním za pozdní přidání fotek, které mi v dnešní době, kdy se často snažíme alespoň o nějaký digitální půst, nepřijde příliš vhodné. Sama nechci být neustále přilepená na telefonu a kontrolovat, zda nepřišel BeReal, abych se mohla rychle vyfotit a vidět, co zrovna dělají ostatní. Také se mi nelíbily vzniklé společenské situace, kdy když přijde BeReal, všichni vytáhnou telefony, začnou se nakrucovat a fotit – vlastně mi přijde, že to svým způsobem kazí atmosféru. Jak už jsem ale zmínila, souhlasím s tím, že je BeReal neotřelý nápad, a celkově se mi na aplikaci líbí, že vlastně nenutí lidi trávit na něm denně tolik času (i když se o to možná snaží zmíněnými inovacemi v článku).

    To se mi líbí

  17. Aplikaci BeReal jsem již viděl u ostatních lidí, ale sám bych ji nikdy nepoužíval. Chápu, že je určená jen pro zábavu, ale ono to s těmi věcmi, které máme jen „ironicky“ nebo pro zábavu není vždy tak úplně pravda. Osobně mi evokuje Foucaultovský dohled a panoptikon, přičemž že dohlížející autorita v tomto případě není mimo nás nebo v nás samých, ale jsme to my všichni navzájem jako kolektiv. Zkrátka – soukromí je čím dál vzácnější a já nevidím důvod, proč se jeho zbytků dobrovolně vzdávat, i kdyby to mělo být jen „pro zábavu“ a mezi přáteli. Kromě toho mi způsob fungování této aplikace v době, kdy se mluví o digitálním půstu a chronické závislosti na digitálních technologiích, nepřijde úplně šťastný – nepotřebuji další věc, která mě bude táhnout k obrazovce. Ale nechci znít jako starý muž křičící na mrak. Pokud někoho aplikace baví a chce ji používat, nic proti tomu nemám.

    To se mi líbí

  18. Spoustu lidí používá aplikaci BeReal. I sám sem jejím uživatelem, i když spíše pasivním, protože často „prošvihnu“ čas na to být autentickým. Jak vlastně aplikace funguje? Uživatelé jsou vedeni k tomu, aby sdíleli svůj skutečný život, což je podpořeno tím, že nové příspěvky ostatních uživatelů nejsou viditelné, dokud uživatel nesdílí svůj vlastní autentický příspěvek. BeReal se snaží nabídnout autentičtější zážitek než jiné populární sociální sítě, možná se k němu ještě blíží aplikace SnapChat, počet uživatelů BeReal ale klesá. Aplikace se snaží udržet si popularitu přidáním nových funkcí a kanálů pro celebrity, přesto si myslím, že se jednalo o trendovou záležitost, která brzy bude mít tendenci k tomu, aby zmizela.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít