Portál Pražana

Portál Pražana je od začátku října roku 2020 do provozu nasazený celoměstsky významný projekt Magistrátu hlavního města Prahy, který si klade za cíl umožnit uživatelům tzv. z jednoho místa komunikovat s uvedeným magistrátem, úřady zapojených pražských městských částí či vybranými organizacemi hlavního města Prahy.

Jedná se o webový portál, který si lze představit jako jednotné místo pro elektronická podání a další služby, které lze vyřídit vzdálenou formou, tudíž pro žadatele představuje alternativu k osobním návštěvám zahrnutých subjektů. V České republice jde unikátní médium pro komunikaci občanů a zapojených úředních aparátů.

Uvedený projekt úřadu hlavního města Prahy vznikl v rámci řešené digitalizace města a transformace pražského magistrátu, kterou do února roku 2023 měl v gesci bývalý primátor hl. m. Prahy, MUDr. Zdeněk Hřib. K dnešnímu dni se agenda nachází v rámci gesce radního hlavního města Prahy pro oblast ICT, Smart City, vědy, výzkumu a inovací, RNDr. Daniela Mazura, Ph.D. Vývoj a správu zajišťuje pražská akciová společnost Operátor ICT.

Inspirací pro vznik tohoto portálu byl Portál občana s celostátní působností, který je zařazen pod správu Ministerstva vnitra České republiky, přičemž na počátku, na základě memoranda dotčených úřadů samosprávy a státní správy, došlo k převzetí otevřených zdrojových kódů, čímž byl urychlen vývoj a výrazně sníženy náklady na počátku pražského tohoto digitalizačního projektu.

Portál Pražana byl představen v rámci 1. ročníku konference Digitalizujeme Prahu (1:17:52-1:36:30), jenž se uskutečnil 30.09.2020. Další zajímavé informace k projektu lze dohledat na webu konference ISSS (např.: 16.05.2022 od 13. hod.: MUDr. Zdeněk Hřib: Digitalizace MHMP; 20.09.2021 od 15. hod.: Ing. Jan Petr: Portál Pražana – zkušenosti se zaváděním; 20.10.2020: Portálová řešení pro města a obce).

Portál Pražana je dostupný na webové stránce https://www.portalprazana.cz/, přičemž z důvodu adekvátnosti zobrazovaných agend danému uživateli je požadováno přihlášení se do systému, a to skrze elektronickou nebo bankovní identitu (FO)/ datovou schránku (PO). Po přihlášení se do Portálu si může ztotožněný uživatel vybral ze stále se rozšiřující palety digitalizačních projektů, jak zapojených pražských samospráv, tak i státní správy. Většina uvedených dlaždic představuje tzv. prokliky na funkční aplikace třetích stran (eRecept, Portál občana, Katastr nemovitostí, Portál dopravy aj.) Za velmi uživatelky přínosné a dobře zpracované lze označit v rámci hlavní strany (záložka: Nástěnka) umístěný kalendář a akcemi a povinnostmi a také v dolní části stránky interaktivní seznam vyřizovaných el. podání.  

V rámci Portálu Pražana se již uskutečnilo i několik časově omezených akcí, například: anketní hlasování o přezdívkách pro pár luskounů krátkoocasých z Tchaj-wanu (nyní probíhá hlasování o jméně mláděte samičky luskouna krátkoocasého) pro město velmi důležité připomínkování Metropolitního plánu.

Relativně nová agenda poplatků za psy se těší velkému úspěchu a dá se označit za v praxi funkční příklad zamýšlené propojenosti vícera úřadu na jednom virtuálním místě. Do této funkcionality nasazené na Portál Pražana v lednu roku 2022 se od této doby zapojilo více jak 10 z 57 pražských městských častí, přičemž jednání stále probíhají.

Díky implementaci funkcionality platební brány je možné prostřednictvím Portálu zaplatit poplatky za komunální odpad a zcela určitě přibydou i další spravované finanční agendy.

Chystaným rozšířením obsahu Portálu Pražana je Katalog služeb „pražské samosprávy“ (spolu se zobrazením Katalogu služeb veřejné správy), a to v návaznosti na zákonnou povinnost s účinností od února roku 2025. Součástí této agendy bude taktéž možné škálování dle tzv. životních situací, přičemž zřejmě dle zájmu budou postupně implikovány na míru vytvořené formuláře, které automaticky ohlídají řádné vyplnění všech potřebných údajů od žadatele pro místně a věcně příslušného úředníka.

Přínosy Portálu Pražana:

  • ztotožnění uživatele/žadatele;
  • dostupnost 24/7;
  • all in 1;
  • uživatelsky přehledné prostředí a intuitivní provedení (s návody).

Z výše uvedeného vyplývá, že projekt pražského magistrátu, Portál Pražana, je svým konceptem a zpracováním velmi pokrokový systém shlukující na jednom virtuálním místě mnoho potřebných agend řešených napříč mnoha institucemi veřejné správy. Vezmeme-li v potaz složitost členění hlavního města Prahy dle mnoha různých správních agend, popisovaný digitalizační projekt představuje pro žadatele přehledné médium nového typu, které je úkonově i informačně velmi přínosné.

UKČO 53366341
JKM010 – LS22/23 – Úkol 1.

One thought on “Portál Pražana”

  1. Hezké shrnutí, ale podívala bych se na to i z druhého pohledu. Článek mně přijde hodně jednostranný, jelikož Portál pouze vychvaluje, ale jako každá věc má i svoje negativa a ohlas na něj u lidí nebyl zrovna nejlepší.

    Webová stránka Portál Pražana za 24 milionů, kterou magistrát spustil měla během prvního roku velice nízkou návštěvnost. Místo aby Portál Pražanům pomáhal, mnozí měli problém se do něj jen přihlásit. To se po vlně kritiky snažil magistrát napravit a až s přidáním dalších služeb se návštěvnost zvedla. Už to nebylo pouhých pár stovek lidí za měsíc, ale tisíce.

    Možnosti webu jsou ale značně omezené a kromě „prokliků“ na jiné pražské stránky se uživatel například může dozvědět, že je jeho tarifní kategorie v systému Lítačky platná do roku 2191.
    Jako nepovedený vtip působí řešení takzvané chybové stránky 404, tedy pokud se uživatel chybou svou nebo chybou vývojářů dostane na odkaz, který již vypršel nebo neexistuje. Pod známým oznámením „Stránka nenalezena“ najde uživatel Portálu Pražana text „Vítejte v Brně! Omlouváme se, ale tady se něco pokazilo…“.

    Ironií ovšem je, že právě Brno je se svým portálem http://www.data.brno.cz v oblasti digitalizace úřadu mnohem dále a portál má již plně funkční. Vloni se brněnský portál dostal mezi sedm nejlepších datových portálů ve studii Urban Data Platforms & Data Management 2019, zpracované univerzitou v Rotterdamu.

    Vznik samostatného Portálu Pražana vedle webu praha.eu považují za zbytečné i někteří politici či členové magistrátu. „Například rezervace online návštěv lze provést i přes web praha.eu bez složité autentizace uživatele. Místo toho, aby digitalizace vše zjednodušovala, vznik dalšího portálu vše komplikuje. Funkčnost Portálu Pražana měla být integrována do webu praha.eu,“ říká zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

    To se mi líbí

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít