Nová média podávají záchranou ruku ohroženým druhům

Mezi lety 2011 a 2020 sbíral skladatel a multiinstrumentalista Cosmo Sheldrake po lesích a hvozdech své rodné Británie nahrávky zpěvu ptáků. Ze začátku za tím stála vlastně jen fascinace přírodou a její pestrostí nejen na pohled, ale i po sluchu. Časem se ale z této výstřední kratochvíle vyvinul komplexní a vrstevnatý projekt, který byl završen albem Wake Up Calls. Na něm můžeme slyšet nahrávky zpěvu ohrožených či kriticky ohrožených britských ptáků namotané v hudebních smyčkách různě modulované a za sebe poskládané od nočních písní lelka a slavíka skrz celý den ptačích zpěvů až zpátky ke slavíkovi a sově. Album obsahuje i Sheldrakovu adaptaci písně Cuckoo Song od Benjamina Brittena kterou ale v duchu alba obohacuje o zpěv kukačky, konkrétně kukačky, kterou pro Sheldraka nahrál zvukokrajinný ekolog Bernie Krause přímo nad Brittenovým hrobem.

Sheldrake se tak technologicky pokouší zachovat to, čemu říká „ohrožené zvuky“ (endangered sounds) a zároveň připomenout lidem, o co se mohou, pokud nebudou opatrní, připravit.

“It’s a collaboration, except without explicit consent from the birds.”

Merlin Sheldrake

V návaznosti na tento záměr zároveň vybral několik životní prostředí a konkrétně ptáky chránících dobročinných organizací mezi které rozděluje půlku veškerého výdělku, který mu album na různých streamovacích platformách generuje. Považuje ptáky jako spoluautory své desky a tímhle způsobem se jim snaží splatit jejich podíl a zároveň rozšířit jejich písně dál, než sami ptáci dozpívají.

Sheldrake ale není z daleka jediný, kdo se snaží veřejnosti přiblížit přírodu a její křehkost skrze zvuk a jeho reprodukci. Podobně zajímavý projekt vytvořil multimediální umělec Kyle McDonald, jen mu inspirací nebyli zpěvní ptáci, ale zpěvy velryb. McDonald se ale nespokojil jen s hudebním zpracováním. Sám je totiž datovým analytikem a zajímaly ho další možnosti vnímání velrybích zpěvů a jejich vizualizace.

K dispozici měl 12 let nahrávek které za pomoci vědců z Google Creative Lab měnil na spektogramy, grafy, vlnové reprezentace a další analytické výstupy.

Spektrogram a vlnová reprezentace velrybího zpěvu

Stejně pozorně ale studoval i způsoby jakým velrybí zpěvy zaznamenávali jiní umělci před ním.

Kaligrafické znázornění velrybího zpěvu od Ariel Guzik

V průběhu čistění nahrávek od ostatních zvuků moře člověkem vyprodukovaného zvuku motoru (přes který se pak velryby neslyší) se týmu podařilo získat poměrně čistou vizualizaci velrybího zpěvu, který se McDonald rozhodl zpracovat se skladatelkou a umělkyní Annie Lewandowski do formy podobné videomapingu, který, zatímco obecenstvo velrybí zpěv poslouchá, vykresluje McDonaldem stvořenou projekci.

Výsledná projekce s velrybími zpěvy

Projekt nazvaný Siren bylo potom možno vidět promítaný v galeriích na zbytky rybářských sítí vylovených z moře. Měl totiž za cíl nejen zprostředkovat diváctvu a posluchačstvu prožitek z krásy velrybích zpěvů, ale také upozornit na nebezpečí, která za lidského přičinění velrybám hrozí.

4 komentáře: „Nová média podávají záchranou ruku ohroženým druhům“

  1. Díky za pěkný článek a originální téma. Možnosti, které nová média umění nabízejí, jsou fascinující. Pořizování terénních nahrávek a jejich následné digitální zprocesování je zajímavý způsob produkce hudby. Často jej doprovází společenský přesah. V Česku můžeme jmenovat například hudebníka Tomáše Niesnera a jeho konceptuální album Bečvou, které obsahuje terénní nahrávky z umělcova putování podél otrávené řeky Bečva. Na albu se Tomáš Niesner snaží ukázat, jak zní prostředí a život v blízkosti otrávené řeky. Dalším zajímavým albem je Four Songs For Surviving Heatwaves od českého umělce talk=trouble, které se také věnuje současnému tématu – klimatické krizi. Na albu talk=trouble zkoumá, jak zní rozpálená Praha a její ulice, křižovatky, parky, atd.

    Když jsou pak taková díla doplněna i o vizuální doprovod, například formou různých videoprojekcí, může se jednat o neotřelý způsob, jak upozornit na důležité společenské téma, které by v tradičních médiích publikum tolik neoslovilo.

    To se mi líbí

  2. Zajímavé a neotřelé téma, které mě zaujalo. Článek originálně mapuje aktuální projekty, které pomocí nových médií propojují člověka a umění s přírodou. Za mě by mohl být text i delší a najít teoretickou oporu, napadají mě třeba různé analýzy dopadu takových projektů na ochotu člověka měnit svůj postoj k přírodě. Pokud ovšem takové analýzy existují.

    To se mi líbí

  3. Velmi zajímavý článek, který mě upozornil na projekty, o kterých jsem neměla ani tušení a určitě by si zasloužily více pozornosti. Je úchvatné a inspirující vidět podobný zápal a pokus o inovativní „call to action“ ve vztahu k záchraně ohrožených druhů a mohl by přilákat pozornost k dalším enviromentálním projektům a problémů.

    To se mi líbí

  4. Skvělý článek, který detailně popisuje projekty, jež spojují nová média a umění s ochranou přírody. Text nabízí inspirativní pohled na to, jak umělci využívají zvuky přírody ke kreativnímu vyjádření. Zdůrazňuje důležitost ochrany přírody a zároveň i upozorňuje na ohrožené druhy zvířat. Nicméně text by mohl být delší a doplněn o mezititulky, které by mohly usnadnit orientaci v textu.

    To se mi líbí

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít